Kawa w XVIII wieku była produktem luksusowym spożywanym przez szlachtę a później przez bogatych mieszczan, ale historia kawy zaczyna się dużo dużo wcześniej.
Wynalezienie kawy
Kawa została wynaleziona przez przypadek, tak właśnie przez przypadek, kiedy jeden z Etiopskich pasterzy zauważył pobudzenie wśród swoich owiec. Zwierzęta po zjedzeniu owoców z konkretnego krzewu były bardzo energiczne i biegały po pastwisku, natomiast pożywienie z pozostałych roślin sprawiało, że owce były ospałe i potrafiły stać w miejscu przez cały dzień. Etiopczycy zaczęli wiec zrywać dojrzałe ziarna kawy z krzewów w wyższych partiach gór. Zauważyli jednak, że kawa po pogryzieniu nie jest smaczna i nie daje u ludzi efektu zaobserwowanego u owiec. Zaczęto wiec próbować kawę zalewać wrzątkiem a niedługo później jeden z krzewów zapalił się co dało pierwsze palone ziarna kawy. Tak właśnie Etiopczycy wynaleźli i stworzyli kulturę picia kawy.
Kawa w Europie
Kawa przybyła do Europy na statkach brytyjskich podczas kolonizacji i wielkich podbojów. To Włosi zaczeli dolewać do niej mleko tworząc tym samym cappuccino, latte i latte macchiato najpopularniejsze mleczne kompozycje kawowe. Jednak aż do końca lat 90tych kawa była podawana wyłącznie jako napój gorący.
Mroźne odmiany kawy
Letnie upały we Włoszech i Hiszpanii stworzyły potrzebę schłodzenia kawy. Włosi na początku próbowali parzyć kawę zimną wodą zamiast gorącej co nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Idąc za pomysłem „ice tea” Hiszpanie próbowali wrzucać do napojów kawowych lód. Lód w kawie pozostał w wielu kawiarniach na dłużej w menu, jednak pasjonaci kawy próbowali dalej stworzyć idealną zimną kawę. Tak tez powstało frappe a wiec blendowana kawa z lodami waniliowymi. Jednak w XXI wieku ludzie zapragnęli więcej odmian pobudzającego napoju.
Kawa z lodem
Klasyczny napój kawowy z lodem to idealne rozwiązanie dla miłośników prostoty. Szklankę napełniamy lodem, zalewamy do połowy mlekiem i dodajemy shoty espresso według uznania.
Frappe
Blendowana kawa mrożona to kolejna znana pozycja w menu kaw sezonowych. Bazą frappe jest mleko, które wlewamy na dół blendera, następnie dodajemy 6-8 kostek lodu, gałkę lodów waniliowych i shoty espresso według uznania. Wszystko razem blendujemy i wlewamy do szklanki, napój warto przyozdobić czapeczką z bitej śmietany i słomką.
Nowe odmiany mrożonki
Zmęczeni mlecznymi odmianami mrożonej kawy miłośnicy czarnej kawy postanowili znaleźć metodę by schłodzić również czarna kawę, tak by nie rozwadniała się pod wpływem zimnych kostek lodu. Tak też powstało włoskie espresso tonic. Kawa czarna mocna przelewowa z dodatkiem napoju tonic i lodu zapewnia orzeźwiające bąbelki gazu. Napój zyskał wielu zwolenników a gazowana kawa czarna stała się rarytasem wśród kaw mrożonych.
Najzimniejszy hit tego lata
Kolejnym ważnym punktem na mapie kaw mrożonych jest „cold brew” niedawno dodana do menu kawowego. Napój ten zrobiony jest metodą alternatywną. Kawa ziarnista mielona jest na ziarnka piasku dzięki czemu zachowuje swoją moc. Następnie woda przepuszczana jest przez filtr papierowy wypełniony zmieloną kawą. Powstały napar jest gładki i nie zawiera cremy. Ostudzoną kawę zostawiamy na 24h w lodowce, dzięki czemu napój będzie orzeźwiający. Do szklanki (opcjonalnie nalewamy mleka) nasypujemy lód i zalewamy naparem kawowym, cold brew jest gotowe.
Warto próbować
Lato to okres wyjazdów i poznawania nowych smaków. Dlatego warto próbować nowych kombinacji kawowych i stworzyć unikalny spersonalizowany smak. Potrzebujemy jedynie lodu, kawy i opcjonalnie mleka, spójrz przecież to banalnie proste.